TOP 5 - najlepsze sorbety na lato.
Dziś mam dla Was post idealny na lato - 5 moich ulubionych przepisów na pyszne owocowe sorbety.
Choć sama nie mam większych problemów z rezygnacją z klasycznych lodów na śmietance, wiem, że wielu osobom na diecie bardzo ciężko zrezygnować z lodowych deserów. Dlatego świetnym rozwiązaniem są sorbety - lekkie, orzeźwiające, niskokaloryczne (jeśli nie przesadzimy z ich dosładzaniem).
W każdym z przepisów występuje miód lub syrop z agawy - sama używam ich najczęściej. Ten pierwszy preferuję akacjowy, ale gdy zależy nam na szczególnie kremowej konsystencji - warto poeksperymentować z rzepakowym (pod warunkiem, że się jeszcze nie scukrzył i jest przynajmniej półpłynny). Oczywiście zamiennie możecie użyć cukru, melasy czy słodzika, jeśli jednak liczycie kalorie - każdą taką zmianę musicie uwzględnić.
Każdy rodzaj sorbetu najszybciej przygotujecie w maszynce do lodów lub specjalnej z przeznaczeniem do nich. Jednak nie zniechęcajcie się jej brakiem - wystarczy poświęcić odrobinę czasu i co 40, maksymalnie 60 minut - wyjąć sorbet z zamrażarki i energicznie wymieszać - zapobiega to powstawaniu kryształków lodu i finalnie znacząco poprawia smak naszego deseru.
Każdy sorbet mrożony tradycyjnie wyjmujemy z zamrażarki około 10-15 minut przed podaniem - łatwiej będzie go nakładać.
Zamiast mrozić sorbet tradycyjnie, przygotowaną masą owocową możemy napełnić specjalne foremki do lodów i cieszyć smakiem lodów na patyku. Oszczędzi to również czas, gdyż nie musimy ich co jakiś czas wyjmować i mieszać.
Jeśli natomiast posiadacie blender o dużej mocy , możecie przygotować sorbet w błyskawiczny sposób do mrożonych owoców dodając pół szklanki wody z rozpuszczonymi w niej 2-3 łyżkami (lub więcej, w zależności od rodzaju owoców i smaku, jaki chcemy uzyskać) cukru, miodu, syropu
I ciekawostka - każdy z przepisów możecie przekształcić w wersję de lux i najprawdziwsze lody w mocno grzesznej odsłonie - wystarczy ubić 250-500 ml śmietanki 30 lub 36% i wymieszać z owocową masą.
SORBET MALINOWY Z MIĘTĄ
500 g dojrzałych malin
syrop/cukier/miód - w ilości do smaku- u mnie 2-3 łyżki
2-3 krople naturalnego olejku miętowego (spożywczego)
sok z połowy cytryny
Maliny przecieramy przez sitko, mieszamy z syropem, olejkiem i sokiem z cytryny, wkładamy do zamrażarki- wyjmujemy co 40-60 minut i energicznie mieszamy w celu niedopuszczenia do powstania kryształków lodu- pozwoli to uzyskać gładką, niemal kremową konsystencję sorbetu. Szybszym sposobem jest skorzystanie z maszynki do lodów - pozwoli cieszyć się pysznym deserem już po kwadransie.
EGZOTYCZNY SORBET Z MANGO
4 duże, dojrzałe owoce mango
sok z jednej małej cytryny
2-3 krople spożywczego olejku miętowego lub łyżka młodych listków mięty (bez łodyżek)
2-3 łyżki miodu akacjowego lub syropu z agawy (zamiennie możemy dodać jednego małego, bardzo dojrzałego banana)
Owoce obieramy (TU wyjaśniam krok po kroku jak obrać i pokroić mango) i wrzucamy do blendera razem z resztą składników. Miksujemy aż do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Wstawiamy do lodówki, wyjmujemy po ok.40 minutach, energicznie mieszamy. Czynność powtarzamy około 3-5 razy, aż do uzyskania właściwego stopnia zmrożenia.
SORBET ANANASOWY
duży ananas - czym bardziej dojrzałym tym lepiej, ale wewnątrz nie może brązowieć
100-150 ml letniej wody
3-4 łyżki miodu/syropu/cukru
Obieramy ananasa, pozbywając się całego twardego rdzenia i ciemnych kawałków spod skóry, blendujemy z miodem - wcześniej rozpuszczonym w wodzie- aż do uzyskania gładkiej masy. Mrozimy wyjmując co jakiś czas i energicznie mieszając.
Sorbet możemy także przygotować z ananasa w puszce - całą jej zawartość przekładamy do blendera, dodajemy sok z małej cytryny i miksujemy na gładko. Dosładzanie jest zwykle zbędne. Dalej postępujemy jak z każdy innym sorbetem.
SORBET Z CZARNYCH PORZECZEK
600 g dojrzałych porzeczek - umytych i obranych
300 ml letniej wody
miód lub syrop z agawy, ksylitol, stewia - ten sorbet potrzebuje słodyczy dla zrównoważenia kwaskowości porzeczek, więc nie żałuję mu akacjowego miodu - około 150 ml (nieco więcej niż pół szklanki powinno być wystarczające
sok z dużej cytryny
Do rondelka wlewamy 3-4 łyżki wody i wsypujemy porzeczki. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, gdy popękają. Zdejmujemy z ognia, przecieramy przez sitko, studzimy. Miód rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sok z cytryny, mieszamy z porzeczkami. Na koniec albo przekładamy do maszynki do lodów na 20 minut, albo mrozimy tradycyjnie, wyjmując z zamrażarki co około 40 minut - w tym czasie intensywnie mieszamy, by rozbić tworzące się kryształki lodu. Powtarzamy do uzyskania gładkiej, mocno zmrożonej masy.
Lubię ten sorbet przygotowywać z dodatkiem 1-2 łyżek świeżych kwiatów lawendy (te pojedyncze drobniutkie). Dodajemy je do przetartych, ale wciąż ciepłych porzeczek, dalej postępujemy bez zmian.
SORBET TRUSKAWKOWO-BANANOWY
500 g truskawek
1 średni dojrzały banan
sok z małej cytryny
3 łyżki miodu/syropu
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, przelewamy do foremek do lodów lub mrozimy tradycyjnie wyjmując co jakiś czas i mieszając.
**************
Przyznajcie się - lubicie sorbety czy może nie wyobrażacie sobie życia bez tradycyjnych lodów?
Po jakie smaki sięgacie najchętniej?
A może macie swoje ulubione przepisy?
Świetne pomysły :)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione owocowe smaki :)
UsuńTymi smakami-mango i czarną porzeczką kusisz :)
OdpowiedzUsuńW czerwcu prym wiodły u nas wszelkie truskawkowe smaki-na patyczku :)
Taki bardziej lizak lodowy ;) ale przyjemnie chłodziło.
Ja uwielbiam wszystko co z gorzką czekoladą i orzechami. a ostatnio w małej lodziarni trafiliśmy na niecodzienne smaki-np.lody cynamonowe, albo sorbet truskawkowo-mandarynkowy w smaku wszystko bardzo naturalne...wyrób jak domowe :)byliśmy tam dopiero 2 razy ale za każdym razem do wybory 5 innych smaków lodów na śmietance i 3 smaki sorbetów :)
z takich niecodziennych smaków jadłam kiedyś mango z pietruszką - rewelacja:) A ostatnio robiłam lody z masła orzechowego - wyjątkowo pyszne:)
UsuńKocham sorbety z miodem! Bardzo często korzystam i takie sorbety oczywiście są moim zdaniem najzdrowsze. Miód zazwyczaj kupuję w sklepie przy okazji zakupów, a jeśli mam większą potrzebę, to na stronie https://konesermiodu.pl/ zamawiam sobie świetne miody. Śmiało można zaryzykować stwierdzeniem, że mają miody z całego świata. Pyszne i bardzo wyjątkowe i na pewno zasmakują każdemu. Powinniście rozejrzeć się za ofertą. Miody są przepyszne, zdrowe, naturalne i bardzo oryginalne, bo raczej takich samych w zwykłym sklepie nie znajdziecie.
OdpowiedzUsuń