Wystawa produktów regionalnych i łużyckich w Lubomyślu - kuchnia roślinna dla każdego.
Wczoraj miałam zaszczyt i przyjemność wziąć udział w Polsko-niemieckiej wystawie produktów regionalnych i łużyckich. Na zaproszenie Organizatora - Fundacji Natura Polska przygotowałam pokaz kuchni roślinnej oraz degustację moich ulubionych warzywnych past kanapkowych. Zainteresowanie, a przede wszystkim niesamowita serdeczność odwiedzających - przerosły moje najśmielsze oczekiwania. Pytaniom i długim rozmowom nie było końca, a przygotowane przeze mnie pasty znikały w mgnieniu oka :)
Nie jestem weganką, czego zresztą nigdy nie ukrywam - choć rezygnacja z mięsa i większości produktów odzwierzęcych nie stanowi dla mnie problemu, to jednak ciężko byłoby mi żyć bez mleka i serów. Jednak o tym porozmawiamy innym razem - jeśli macie jakiekolwiek pytania, zostawcie je w komentarzu.
Chciałam pokazać bogactwo smaków, jakie daje kuchnia roślinna i myślę, że w dużym stopniu mi się to udało. Sama przygotowuję wiele potraw, do których przygotowania używam wyłącznie produktów roślinnych - początki tej kulinarnej przygody są ściśle związane z problemami dermatologicznymi i chorobą Hashimoto - w obu przypadkach rezygnacja z produktów zwierzęcych pozwala na szybkie złagodzenie wielu uciążliwych objawów.
Dziś krótko - zgodnie z obietnicą złożoną podczas wystawy, już od jutra każdego dnia będę publikowała jeden roślinny przepis na kanapkową pastę i po tygodniu będziecie mieć przepisy na kompletne wczorajsze menu :)
Dla ułatwienia - poniżej lista, do której w miarę dodawania kolejnych przepisów będę dołączać kierujące do nich linki:
4. PIETRUSZKOWE PESTO Z MIGDAŁAMI I SŁONECZNIKIEM.
5. PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI I GRILLOWANEGO BAKŁAŻANA.
6. PASTA Z PRAŻONEGO SŁONECZNIKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI.
7. PESTO Z BAZYLII I LIŚCI KALAREPY.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz - każde Wasze słowo jest dla mnie niezwykle ważne. Masz jakieś pytania - zostaw swój email - odpowiem na pewno.