Migawki z odmienionego balkonu i jak zrobić polędwiczki indycze z kurkami w śmietanie:)
Witajcie kochani:)
Z cotygodniowej wycieczki na wieś przywiozłam kurki- co prawda nie ja je zbierałam, ale były dla mnie cudowną niespodzianką:) W lesie jest strasznie sucho, więc niewiele ich, ale kusząc cudownym zapachem- są wspaniałą obietnicą wielkiego grzybobrania:)
Potrzebujemy:
Moje uzależnienie od komputera stało się faktem- ciężko mi żyć bez niego i mojego bloga, więc Brat się dziś zlitował i użyczył mi własnego sprzętu:)
Na balkonie doszło do małej tragedii- moje surfinie przetrzymały upały i brak deszczu, ale z mszycą nie wygrały- dziś się z nimi pożegnałam:( Ponieważ jednak pozostawiły puste miejsce, a coraz częściej zdarza mi się czuć leciutki wprawdzie, ale już wyczuwalny oddech Jesieni- mój balkon zyskał poprawki w aranżacji;) Dziś- kilka migawek, bo jeszcze nie wszystko posprzątane:)
Z cotygodniowej wycieczki na wieś przywiozłam kurki- co prawda nie ja je zbierałam, ale były dla mnie cudowną niespodzianką:) W lesie jest strasznie sucho, więc niewiele ich, ale kusząc cudownym zapachem- są wspaniałą obietnicą wielkiego grzybobrania:)
Rzecz jasna nie mogłam pozwolić im się zmarnować, więc dziś na kolację mieliśmy polędwiczki z indyka z kurkami właśnie, a wszystko w śmietanowym sosiku z cebulką:)
Jeśli ktoś z Was ma ochotę się skusić, podaję ów bajecznie prosty przepis:)
Potrzebujemy:
500-700g polędwiczek, fileta z indyka lub kurczaka- ważne, żeby mięso było delikatne
250-400g kurek
1 dużą cebulę
3 łyżki masła
250ml słodkiej śmietanki 18%
sól
pieprz
Masło roztapiamy na patelni
Pokrojone w cienkie plastry(może być też kostka lub paski- co kto lubi- mięso pokrojone drobniej, lepiej komponuje się z makaronem:), posolone i obficie oprószone pieprzem mięso wkładamy na rozgrzane masło
Pozwalamy, by mięsko się zarumieniło, przewracamy je od czasu do czasu
Mięso przekładamy na brzeg patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę(ja lubię dość grubą:)cebulę
Podsmażamy przez chwilę
Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy około 5 minut
Dodajemy oczyszczone kurki
Mieszamy
Kiedy po ok. 5 minutach kurki stracą objętość
Kładziemy mięso na wierzch i dusimy całość około 15 minut, w razie potrzeby podlewając jeszcze trochę wodą
Po 15 minutach wlewamy na patelnię śmietanę
Całość mieszamy na małym ogniu podgrzewając, aż śmietana się zredukuje i zgęstnieje tworząc sos
Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Podajemy z tym, co lubimy najbardziej- ryżem, ziemniakami, makaronem lub grzankami:) Dietetyczne to co prawda nie jest, ale jak smakuje... :D
Mam mnóstwo zaległości niemal w każdej dziedzinie życia, mnóstwo prac niedokończonych i rzeczy, które chciałabym Wam pokazać- i naprawdę nie mam pojęcia, kiedy to zrobię... Może znacie jakiś sposób na uciekający czas?
Kończę tymczasem, bo wypada kolację przygotować:)
Dobranoc:)
slicznie balkon się prezentuje i masz rację już czuć jesien :(
OdpowiedzUsuńnie znam sposobu na uciekający i przeciekający przez palce czas ;)
OdpowiedzUsuńbo w przeciwnym razie dawno bym go wykorzystała ;)
;p
nie przepadam za żadnymi grzybami (w przeciwieństwie do mojego mężusia) ale Twoje daniemai wytwornie wygląda!
:)
Hej!
OdpowiedzUsuńDzięki za informację, czekamy zatem na foto półek. Ciekawe dlaczego ten wspornik odpadł, może jakieś naprężenia czy coś... Cieszę się że sobie poradziłaś.
Pozdrawiam serdecznie
Red