Zdrowo jem:)

Rozkochana w tradycyjnej kuchni, przez długi czas sama dla siebie stanowiłam największą barierę w zmianie sposobu żywienia. Zresztą mam wrażenie, że w czasach mojego dzieciństwa większość inaczej rozumiała pojęcie zdrowego odżywiania. Miało być smacznie- i treściwie. Warzywa na pierwszy plan wychodziły głowinie w tradycyjnej ziemniaczanej sałatce- choć i tak otulone tłuszczową kołderką majonezu (nie myślcie, że nie lubię;) Moja kochana Babunia, choć w ostatnich latach i po warzywa z patelni sięga- większość gotuje do konsystencji papki, no bo jak to- jeść surowiznę? Kwestia przyzwyczajenia i tradycji. W epoce własnej nastoletniej z apogeum na przełomie tysiącleci, skłaniałam się ku opcjom radykalnym- że niby na marchewce, sałacie i wodzie nie schudnę? Więc zabawiałam się w królika przez tydzień, w porywach dwa, po których upływie wynagradzałam skatowanemu żołądkowi nieprzyjemności sowitą porcją Nussbeissera i toczyłam się wraz z błędnym kołem chorych przyzwyczajeń. O nich był już niejeden post, kto chętny i nieznudzony odsyłam tu - klik.

Dziś, na okoliczność majowego weekendu- u nas wyznaczającego początek piknikowania- garść prostych przepisów - bo choć gotowanie kocham, cenię też swój czas:)

Kto z nas nie kocha truskawek?

Owszem, do tych czerwcowych im jeszcze daleko, ale jemy także oczami, więc warto się o nie pokusić. Chwilowo nie mam potrzeby doprawiania ich czymkolwiek, ale gdy trafią się niezbyt słodkie egzemplarze polecam miodowy sos do owoców:

3 łyżki płynnego, delikatnego w smaku miodu (akacjowy, lipowy- zajrzyjcie np. tu - KLIK)
1-2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
skórka otarta z połówki małej cytryny
kilka młodych listków mięty

Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki sos:)
Wyciągnęłam jakiś czas temu ten cudny durszlak z otchłani babcinego pawlacza i nie mogę się nim nacieszyć:)

Wiecie, że nie mam wegańskich zapędów, ale lubię czasem zjeść wyłącznie roślinnie. Wyciągnęłam  ostatni słoiczek jesiennego bobu w lekkiej solnej zalewie, obrałam, zmiksowałam z bardzo dojrzałym awokado skropionym sokiem z cytryny, garścią ziół i czerwoną papryką- wyszła ni to pasta, ni to wariacja na temat guacamole- smaczna, pożywna, idealna na kanapki.
Guacamole z bobem:

ok. 200 g ugotowanego (może być konserwowy) i obranego bobu (próbowałam też z fasolą, ciecierzycą i soją- też dobre:)
mała czerwona papryka- pokrojona w kostkę
po gałązce bazylii, natki, oregano, tymianku i rozmarynu
średnie, dojrzałe awokado
sok z grubego plastra cytryny do skropienia awokado
sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera/blendera, miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji (wolimy większe kawałki).

W dziedzinie sałatek też wolę prościej niż trudniej;)
Garść uprażonych na suchej patelni ze szczyptą soli  pestek dyni i słonecznika mieszam z sałatą lub ich mieszanką, pomidorami i tym, co akurat w lodówce- najczęściej kiszonym ogórkiem i papryką - i to wystarczy:)

Podobnym daniem z gatunku błyskawicznych jest wariacja na temat spaghetti aglio e olio- Pan Mąż dostaje w asyście gotowanego fileta, ja obficie posypuję natką, często też słonecznikiem.

Drugie śniadanie najczęściej wypijam;)

Koktajl bananowo-pomarańczowy
duży dojrzały banan
sok z dużej pomarańczy
100-150ml chudego mleka lub roślinnego migdałowego
pół łyżeczki cynamony
pół dojrzałego awokado

Blendujemy, cieszymy się smakiem, pijemy do dna;)

Na detoksie- koktajl w kolorze green;)
garść posiekanych ziół- natka, bazylia, rozmaryn, oregano
dojrzałe awokado
garść liści szpinaku
100 ml wody źródlanej
ewentualnie można dodać małego dojrzałego banana

Na zdrowie!


A na deser- mielony twarożek 0% wymieszany z jogurtem bałkańskim i posypany gorzką (min. 60 % kakao) czekoladą - nie samym szpinakiem człowiek wszak żyje;)

W wersji mniej grzesznej- mus z truskawek, awokado i banana:)
Można go mrozić w foremkach do lodów - i objadać się niemal do woli;)

I jeszcze kilka pomysłów mam przygotowanych, ale o nich następnym razem:)

Dobranoc i wspaniałego weekendu:)

10 komentarzy:

  1. kochana narobiłaś mi smaka tymi propozycjami już myślę co mam w swoich zapasach domowych hmm
    bo to przecież dziś cały 1dzień bez dostępu do sklepów i świat i PL szaleje;-)
    pzdrwaiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O kochana, zasypałaś nas pysznymi, zdrowymi przepisami:)
    Na pewno coś przyrządzę, wedle Twojego przepisu:)
    cudownego piknikowania!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszności! Zwłaszcza ostatnio chodzi za mną chęć na truskawki - w zeszłym roku nie jadłam ich prawie wcale, więc koniecznie muszę to nadrobić w tym :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ale smakowitości...Ciekawe jak smakuje truskowka o tej porze, czy ma smak?Zjadłabym mmm:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany, ale u Ciebie zdrowo! Zainspirowałaś mnie :) jutro będę robić sałatkę w typie greckiej, i już wiem, że dodam do niej prażone nasiona dyni i słonecznika :) czemu nie wpadłam na to wcześniej? Dodawałam nasiona, ale do innych sałatek... a uwielbiam ich smak :)
    A koktajlt bananowy robię sobie często, jestem bardzo ciekawa wersji z pomarańczą (i jeszcze awokado? wow!)- będzie trzeba wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie mogę tu wchodzić, bo mnie od razu apetyt bierze :D Nie tylko jesz zdrowo, ale też pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Narobiłaś mi smaku na truskawki a moje krzaczki dopiero zaczęły kwitnąć... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki Ilonko za kolejne kolorowe i zdrowie dania:) Dobrego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ pyszności, gdy tak patrzę na te smakowite fotki, to aż ręka się wyciąga, żeby coś skubnąć :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystkie przepisy które nam tu prezentujesz są zdrowe, kolorowe i niezwykle smakowite !!! Można podziwiać i inspirować się bez końca:)
    U mnie też kolorowo, tym razem w ogrodzie:)
    Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz - każde Wasze słowo jest dla mnie niezwykle ważne. Masz jakieś pytania - zostaw swój email - odpowiem na pewno.