Bataty pieczone z czosnkiem i ziołami.
Pomysł na dziś to prawdziwa magia smaku zamknięta w banalnie prostym przepisie - pieczone bataty z czosnkiem i ziołami łączą w sobie słodycz słodkich ziemniaków, bogaty aromat czosnku i ziół oraz podkręcającą całość pikanterię chili i wędzonej papryki.
Ilość podana w przepisie to taka wersja podstawowa dla 4-5 osób, ja ją zawsze podwajam, bo są tak pyszne, że znikają błyskawicznie. W razie potrzeby (choć rzadko coś zostaje na drugi dzień ;) bez problemu można je podgrzać w piekarniku lub mikrofalówce, a jeśli chcecie zaszaleć - można je zblendować z bulionem na pyszną zupę krem.
BATATY PIECZONE Z CZOSNKIEM I ZIOŁAMI2-2,5 kg batatów
1 mała/średnia główka czosnku
7-8 łyżek oliwy
średni pęczek ulubionych ziół
1-1,5 płaskiej łyżki soli
1/4 łyżeczki pieprzu (czarny, ziołowy lub kolorowy)
1/4 łyżeczki chili
1/2-1 łyżeczka wędzonej papryki
Zaczynamy od przygotowania marynaty - zioła siekamy lub drobno kroimy - warto do takich celów przeznaczyć ostre nożyczki. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy sól i przyprawy oraz oliwę, całość mieszamy.
Bataty dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki - po upieczeniu ona jest najlepsza!
Bataty kroimy w dużą kostkę, a mniejsze - w plastry około 1,5-2 cm grubości, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po czym smarujemy je marynatą - na koniec warto je delikatnie przemieszać.
Całość wstawiamy do piekarnika (najniższy poziom) nagrzanego do temperatury 190 stopni (z termoobiegiem, 200 - bez, grzanie góra-dół) i pieczemy do miękkości - w zależności od wielkości naszych kawałków i ich ilości potrwa to od 20 do 45 minut. Jeśli obawiacie się o nadmierne przypieczenie się czosnku - przykryjcie je grubym papierem do pieczenia.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz - każde Wasze słowo jest dla mnie niezwykle ważne. Masz jakieś pytania - zostaw swój email - odpowiem na pewno.