Bataty pieczone z czosnkiem i ziołami.


Jak doskonale wiecie, Przeplatane kolorami to miejsce, w którym najważniejszy jest DOM. Kuchnia zaś jest tego domu sercem, stąd też możecie tu znaleźć wiele przepisów na nasze ulubione dania - najczęściej bardzo proste do zrobienia, ale pyszne i zdrowe.

Pomysł na dziś to prawdziwa magia smaku zamknięta w banalnie prostym przepisie - pieczone bataty z czosnkiem i ziołami łączą w sobie słodycz słodkich ziemniaków, bogaty aromat czosnku i ziół oraz podkręcającą całość pikanterię chili i wędzonej papryki.

Pojawiają się na naszym stole znacznie częściej niż ziemniaki, zwłaszcza Marcin po prostu je uwielbia.

Ilość podana w przepisie to taka wersja podstawowa dla 4-5 osób, ja ją zawsze podwajam, bo są tak pyszne, że znikają błyskawicznie. W razie potrzeby (choć rzadko coś zostaje na drugi dzień ;) bez problemu można je podgrzać w piekarniku lub mikrofalówce, a jeśli chcecie zaszaleć - można je zblendować z bulionem na pyszną zupę krem.


BATATY PIECZONE Z CZOSNKIEM I ZIOŁAMI2-2,5 kg batatów 

1 mała/średnia główka czosnku

7-8 łyżek oliwy 

średni pęczek ulubionych ziół

1-1,5 płaskiej łyżki soli

1/4 łyżeczki pieprzu (czarny, ziołowy lub kolorowy)

1/4 łyżeczki chili

1/2-1 łyżeczka wędzonej papryki

Zaczynamy od przygotowania marynaty - zioła siekamy lub drobno kroimy - warto do takich celów przeznaczyć ostre nożyczki. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy sól i przyprawy oraz oliwę, całość mieszamy.

Bataty dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki - po upieczeniu ona jest najlepsza!

Bataty kroimy w dużą kostkę, a mniejsze - w plastry około 1,5-2 cm grubości, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po czym smarujemy je marynatą - na koniec warto je delikatnie przemieszać.

Całość wstawiamy do piekarnika (najniższy poziom) nagrzanego do temperatury 190 stopni (z termoobiegiem, 200 - bez, grzanie góra-dół) i pieczemy do miękkości - w zależności od wielkości naszych kawałków i ich ilości potrwa to od 20 do 45 minut. Jeśli obawiacie się o nadmierne przypieczenie się czosnku - przykryjcie je grubym papierem do pieczenia.

Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz - każde Wasze słowo jest dla mnie niezwykle ważne. Masz jakieś pytania - zostaw swój email - odpowiem na pewno.