Zdrowe i domowe - najlepsze przepisy na lody.
Dokladnie dwa tygodnie bez komputera. Po drodze "babski" wyjazd z maluchem do Poznania na Blog Conference, trudny powrót do rzeczywistości i nadrabianie zaległości. Aktualna blogomoda krytycznie odnosi się do zabiegania i braku czasu - nie wypada się przyznawać;) Więc nie będę, wszak najważniejsze, że jestem z powrotem;)
W międzyczasie wciąż szlifuję, maluję, sadzę kwiaty (tak, tak, niebawem pokażę wreszcie balkon!)- łączenie blogowania z pracą i prowadzeniem domu bywa trudne, ale daje trudną do opisania satysfakcję. Jednak to powiem - bywa, że brakuje czasu. Plany, które miały być "na wczoraj", a przynajmniej "na już"- codzienność spycha gdzieś na margines. Kiedyś sobie to wyrzucałam. Teraz? Akceptuję - po prostu. Bo cóż z tego, że salonowa ściana od dwóch lat czeka na aranżację? Poczeka jeszcze trochę, bo priorytetem akurat stają się lody. Mam więc dziś dla Was trzy przepisy na zdrowe i smaczne lody - idealne na zbliżające się lato:)
Nie myślcie sobie, że nie znam innych - bo mam w przepiśniku kilka prawdziwie kalorycznych bomb- ale tym razem to propozycje dla tych, którzy lody kochają, ale większą miłością darzą własną figurę;)
SORBET PORZECZKOWY (lub z innych kwaskowych owoców)
600 g dojrzałych porzeczek - umytych i obranych
300 ml letniej wody
miód - najlepszy akacjowy! - lub syrop np. z agawy, ksylitol, stewia - używam miodu i w miarę potrzeb to minimum pół szklanki, maksimum- cała
sok z dużej cytryny
Do rondelka wlewamy 3-4 łyżki wody i wsypujemy porzeczki. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, gdy popękają. Zdejmujemy z ognia, przecieramy przez sitko, studzimy. Miód rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sok z cytryny, mieszamy z porzeczkami. Na koniec albo przekładamy do maszynki do lodów na 20 minut, albo mrozimy tradycyjnie, wyjmując z zamrażarki co około 40 minut - w tym czasie intensywnie mieszamy, by rozbić tworzące się kryształki lodu. Powtarzamy do uzyskania gładkiej, mocno zmrożonej masy.
KAWA MROŻONA
300 ml mocnej aromatycznej kawy
300 ml mleka (czym bardziej tłuste, tym uzyskana konsystencja będzie bardziej "kremowa", można też zmieszać mleko ze śmietanką lub użyć jej samej- uprzednio ubitej)
3-4 łyżeczki cukru lub zamiennie - stewia/słodzik
opcjonalnie - miąższ z połowy laski wanilii
Kawę słodzimy, mieszamy z mlekiem, ewentualnie także wanilią, przekładamy do maszynki do lodów lub mrozimy - dokładnie tak samo jak sorbet.
LODY JOGURTOWO-OWOCOWE
(miały pecha, akurat przyszedł kurier z paczkami i zdążyły się podtopić;)
250-300 g gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki)
duży dojrzały banan (lub 3-4 dojrzałe brzoskwinie- bez skórki)
250-300 g dojrzałych truskawek
4-5 łyżek miodu
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, mrozimy w maszynce lub tradycyjnie.
Każdy z powyższych przepisów można wykorzystać do zrobienia lodów w foremkach - najlepszy efekt uzyskamy wlewając do nich już zmrożona i kilkakrotnie zmieszaną masę- zanim całkowicie zamarznie.
A na koniec mam dla Was mój ulubiony czerwcowy smak - TRUSKAWKOWĄ LEMONIADĘ Z KWIATAMI CZARNEGO BZU
Bez wciąż kwitnie, więc zachęcam Was do zbierania jego kwiatów.
TU dowiecie się się, DO CZEGO GO WYKORZYSTAĆ, bo naprawdę warto.
W najbliższym poście dowiecie się, kim jest Meksykanin i dlaczego musi odejść;)
Ale pyszności:)
OdpowiedzUsuńto prawda, smakują wyśmienicie :)
UsuńUwielbiam domowe lody i sorbety! Bardzo chętnie wypróbuję też Twój przepis na lemoniadę - nigdy nie piłam truskawkowej! :)
OdpowiedzUsuńU nas maszynka do lodów pracuje nieustannie, to bardzo prosty model, ale dla nas wystarczający 😉
Usuńjestem lodożercą :-) Super post
OdpowiedzUsuńJa bardziej sorbetozerca , ale na jedno wychodzi 😉
Usuńech, Ty to lubisz narzekać na modę blogową, weź to olej i rób swoje, nie patrząc na innych :D ja tam mam różnie, czasem mam zamot kompletny i mnóstwo zaległości - i o tym piszę. czasem robię sobie slow life mając w nosie bałagan w domu, kupę prania i zaległości, które właśnie się tworzą - i o tym też piszę. co mnie to obchodzi, czy to modne, czy nie. i chyba taka szczerość najbardziej popłaca...
OdpowiedzUsuńco do lodów, w życiu domowych nie zrobiłam, a Twoje przepisy szalenie mi się spodobały, szczególnie kawowe. spróbuję na pewno :)
Sandra, moja definicja szczerości to mówienie/pisanie dokładnie tego, co się myśli, a że cenię swoich czytelników - to i swoimi refleksjami się z nimi dzielę. Mam naturę obserwatora- więc i blogosferę śledzę uważnie, choć najczęściej w milczeniu. Czasem jednak mam ochotę na komentarz i ani myślę się z tym krygowac, zwłaszcza Na własnym podwórku 😉 A co do słynnego "robienia swojego" - wierz lub nie, ale robię dość, by obdarzyć tym trzy przeciętne Kowalskie😉
UsuńTakiej kawy teraz mi trzeba.
OdpowiedzUsuńtaka kawa codziennie ratuje mi życie;)
UsuńPycha, uwielbiam lody i sorbety :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńja również- to świetna, lekka alternatywa dla klasycznych lodów;)
UsuńKocham sorbety ale takimi kawowymi lodami też bym nie pogardziła :-)
OdpowiedzUsuńsą bajecznie proste, więc koniecznie spróbuj;)
UsuńTo ja biorę przepis na kawusię!! Bez wciąż dla mnie na etapie:"kiedyś na pewno spróbuję":)
OdpowiedzUsuńmam zapas z myślą o Twojej wizycie;)
UsuńWyglądają przepysznie:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńi tak też smakują:)
UsuńUwielbiam lody... a Twoje wyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)
Natalko- smakują rewelacyjnie, nieskromnie powiem, że warto spróbować:)
UsuńOj, lody uwielbiamy w domu, więc z pewnością przepisy wykorzystam! Co do kwiatów czarnego bzu, to akurat wczoraj robiłam syrop. Wyszedł pyszny. Widzę u Ciebie jednak świeże kwiaty. Czytałam gdzieś, że nieprzetworzone termicznie zawierają toksyny szkodliwe dla zdrowia... Spróbuję dziś zrobić podobną lemoniadę, ale z syropem. Na pewno będzie pyszna!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Będzie:) staram się zawsze przynajmniej sparzać kwiaty przed przygotowaniem, ale smak świeżych jest tak kuszący, że ciężko się oprzeć. Toksyn najwięcej zawierają zielone części/łodyżki baldachów, więc jeśli juz chcę i "muszę"- korzystam z samych kwiatków
UsuńPrzepisy zgarnięte do zeszytu :)
OdpowiedzUsuńDzięki za kolejną dawkę cudownych inspiracji!
Pozdrawiam...
polecam się:)
UsuńTen przepis na lody jest bardzo fajny ;) Ostatnio próbowałam z truskawkami, ale dziś będę próbować z innymi owocami ;) Zupełnie inaczej smakują takie domowe lody, są przepyszne!
OdpowiedzUsuńsmakują pysznie i najważniejsze, że nie mają w sobie tony różnorakich E;)
Usuń