TOP 5 - najlepsze sorbety na lato.

Dziś mam dla Was post idealny na lato - 5 moich ulubionych przepisów na pyszne owocowe sorbety. 

Choć sama nie mam większych problemów z rezygnacją z klasycznych lodów na śmietance, wiem, że wielu osobom na diecie bardzo ciężko zrezygnować z lodowych deserów. Dlatego świetnym rozwiązaniem są sorbety - lekkie, orzeźwiające, niskokaloryczne (jeśli nie przesadzimy z ich dosładzaniem). 

W każdym z przepisów występuje miód lub syrop z agawy - sama używam ich najczęściej. Ten pierwszy preferuję akacjowy, ale gdy zależy nam na szczególnie kremowej konsystencji - warto poeksperymentować z rzepakowym (pod warunkiem, że się jeszcze nie scukrzył i jest przynajmniej półpłynny). Oczywiście zamiennie możecie użyć cukru, melasy czy słodzika, jeśli jednak liczycie kalorie - każdą taką zmianę musicie uwzględnić. 

Każdy rodzaj sorbetu najszybciej przygotujecie w maszynce do lodów lub specjalnej z przeznaczeniem do nich. Jednak nie zniechęcajcie się jej brakiem - wystarczy poświęcić odrobinę czasu i co 40, maksymalnie 60 minut - wyjąć sorbet z zamrażarki i energicznie wymieszać - zapobiega to powstawaniu kryształków lodu i finalnie znacząco poprawia smak naszego deseru. 

Każdy sorbet mrożony tradycyjnie wyjmujemy z zamrażarki około 10-15 minut przed podaniem - łatwiej będzie go nakładać.

Zamiast mrozić sorbet tradycyjnie, przygotowaną masą owocową możemy napełnić specjalne foremki do lodów i cieszyć smakiem lodów na patyku. Oszczędzi to również czas, gdyż nie musimy ich co jakiś czas wyjmować i mieszać.

Jeśli natomiast posiadacie blender o dużej mocy , możecie przygotować sorbet w błyskawiczny sposób do mrożonych owoców dodając pół szklanki wody z rozpuszczonymi w niej 2-3 łyżkami (lub więcej, w zależności od rodzaju owoców i smaku, jaki chcemy uzyskać) cukru, miodu, syropu

I ciekawostka - każdy z przepisów możecie przekształcić w wersję de lux i najprawdziwsze lody w mocno grzesznej odsłonie - wystarczy ubić 250-500 ml śmietanki 30 lub 36% i wymieszać z owocową masą.


SORBET MALINOWY Z MIĘTĄ

500 g dojrzałych malin
syrop/cukier/miód - w ilości do smaku- u mnie 2-3 łyżki
2-3  krople naturalnego olejku miętowego (spożywczego)
sok z połowy cytryny

Maliny przecieramy przez sitko, mieszamy z syropem, olejkiem i sokiem z cytryny, wkładamy do zamrażarki- wyjmujemy co 40-60 minut i energicznie mieszamy w celu niedopuszczenia do powstania kryształków lodu- pozwoli to uzyskać gładką, niemal kremową konsystencję sorbetu. Szybszym sposobem jest skorzystanie z maszynki do lodów - pozwoli cieszyć się pysznym deserem już po kwadransie. 


EGZOTYCZNY SORBET Z MANGO

4 duże, dojrzałe owoce mango 
sok z jednej małej cytryny
2-3 krople spożywczego olejku miętowego lub łyżka młodych listków mięty (bez łodyżek)
2-3 łyżki miodu akacjowego lub syropu z agawy (zamiennie możemy dodać jednego małego, bardzo dojrzałego banana)

Owoce obieramy (TU wyjaśniam krok po kroku jak obrać i pokroić mango) i wrzucamy do blendera razem z resztą składników. Miksujemy aż do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Wstawiamy do lodówki, wyjmujemy po ok.40 minutach, energicznie mieszamy. Czynność powtarzamy około 3-5 razy, aż do uzyskania właściwego stopnia zmrożenia.


SORBET ANANASOWY

duży ananas - czym bardziej dojrzałym tym lepiej, ale wewnątrz nie może brązowieć
100-150 ml letniej wody
3-4 łyżki miodu/syropu/cukru

Obieramy ananasa, pozbywając się całego twardego rdzenia i ciemnych kawałków spod skóry, blendujemy z miodem - wcześniej rozpuszczonym w wodzie- aż do uzyskania gładkiej masy. Mrozimy wyjmując co jakiś czas i energicznie mieszając.

Sorbet możemy także przygotować z ananasa w puszce - całą jej zawartość przekładamy do blendera, dodajemy sok z małej cytryny i miksujemy na gładko. Dosładzanie jest zwykle zbędne. Dalej postępujemy jak z każdy innym sorbetem.


SORBET Z CZARNYCH PORZECZEK
600 g dojrzałych porzeczek - umytych i obranych
300 ml letniej wody
miód lub syrop z agawy, ksylitol, stewia - ten sorbet potrzebuje słodyczy dla zrównoważenia kwaskowości porzeczek, więc nie żałuję mu akacjowego miodu - około 150 ml (nieco więcej niż pół szklanki powinno być wystarczające
sok z dużej cytryny

Do rondelka wlewamy 3-4 łyżki wody i wsypujemy porzeczki. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, gdy popękają. Zdejmujemy z ognia, przecieramy przez sitko, studzimy. Miód rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sok z cytryny, mieszamy z porzeczkami. Na koniec albo przekładamy do maszynki do lodów na 20 minut, albo mrozimy tradycyjnie, wyjmując z zamrażarki co około 40 minut - w tym czasie intensywnie mieszamy, by rozbić tworzące się kryształki lodu. Powtarzamy do uzyskania gładkiej, mocno zmrożonej masy. 

Lubię ten sorbet przygotowywać z dodatkiem 1-2 łyżek świeżych kwiatów lawendy (te pojedyncze drobniutkie). Dodajemy je do przetartych, ale wciąż ciepłych porzeczek, dalej postępujemy bez zmian.


SORBET TRUSKAWKOWO-BANANOWY

500 g truskawek
1 średni dojrzały banan
sok z małej cytryny
3 łyżki miodu/syropu

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, przelewamy do foremek do lodów lub mrozimy tradycyjnie wyjmując co jakiś czas i mieszając.

**************

Przyznajcie się - lubicie sorbety czy może nie wyobrażacie sobie życia bez tradycyjnych  lodów?

Po jakie smaki sięgacie najchętniej?

A może macie swoje ulubione przepisy?

You May Also Like

4 komentarze

  1. Tymi smakami-mango i czarną porzeczką kusisz :)
    W czerwcu prym wiodły u nas wszelkie truskawkowe smaki-na patyczku :)
    Taki bardziej lizak lodowy ;) ale przyjemnie chłodziło.
    Ja uwielbiam wszystko co z gorzką czekoladą i orzechami. a ostatnio w małej lodziarni trafiliśmy na niecodzienne smaki-np.lody cynamonowe, albo sorbet truskawkowo-mandarynkowy w smaku wszystko bardzo naturalne...wyrób jak domowe :)byliśmy tam dopiero 2 razy ale za każdym razem do wybory 5 innych smaków lodów na śmietance i 3 smaki sorbetów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z takich niecodziennych smaków jadłam kiedyś mango z pietruszką - rewelacja:) A ostatnio robiłam lody z masła orzechowego - wyjątkowo pyszne:)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz - każde Wasze słowo jest dla mnie niezwykle ważne. Masz jakieś pytania - zostaw swój email - odpowiem na pewno.