Cukinie faszerowane - skarby kolorowej kuchni.

Lubię gotować. Tak po prostu.
Przyjemność zaczyna się podczas zakupów- szukam, wybieram, chłonę kolory.
W głowie układam smaki i nagle pojawia się pomysł.

Uznacie to może za dziwne, ale zawsze zaczynam tak samo - składnik po składniku myję, mielę, kroję, siekam, trę - i układam jedno obok drugiego na długiej desce, by wszystko mieć pod ręką. Taka mała jadalna sztuka, wstęp do kreacji. Dopiero wtedy mogę zaczynać. 
Dziś mam dla Was jeden z naszych ulubionych przepisów - faszerowane cukinie.

6 okrągłych cukinii
500 g zmielonej chudej szynki
duża cebula
5-6 ząbków czosnku
mała słodka czerwona papryka
po 2-3 gałązki rozmarynu i bazylii
3 łyżki oliwy
3 czubate łyżki kremowego serka koziego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
500 ml passaty
3 łyżki tartego parmezanu

Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy mięso, smażymy przez chwilę.


Z cukinii odcinamy kapturki i drobno je kroimy - podobnie wybrany ze środka miąższ. Dodajemy do podsmażonego mięsa, podobnie pokrojona w drobną kostkę paprykę.

Połowę ziół kroimy i dodajemy do farszu razem z serkiem i koncentratem. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Środki wydrążonych cukinii oprószamy solą. Do passaty dodajemy resztę ziół, doprawiamy solą i pieprzem, w razie potrzeby dodajemy trochę cukru.


Cukinie napełniamy farszem i i układamy na blaszce/w brytfannie/płaskim naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy passatę. Wierzch posypujemy parmezanem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 stopni na 45-60 minut.

Podajemy z ulubionym dodatkiem, np. brązowym ryżem lub jedną z mieszanek Trendy Lunch - to nasze tegoroczne odkrycie, a ulubiona to ta z orkiszem i vermicelli.
Skusicie się?


**********
Jak spędzacie majówkę?

U nas wręcz nudno - praca, meble i DIY - przygotowałam sporo nowości:)






1 komentarz:

  1. My też często robimy :)
    Wypróbuję kiedyś twoją propozycję składników :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz - każde Wasze słowo jest dla mnie niezwykle ważne. Masz jakieś pytania - zostaw swój email - odpowiem na pewno.